"Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków" Agata Dutkiewicz


 Zaspokajanie głodu to jedna z podstawowych funkcji człowieka. Zdaje się, że jedzenie i dobór pokarmów przychodzi nam w sposób naturalny i jest to prosta czynność. Gdy głębiej zajmiemy się zagadnieniem, odkrywamy jak skomplikowany jest to proces i ile trudności i komplikacji możemy napotkać. Bo co, gdy nasze dziecko nie chce jeść? A może je za dużo? Lubi tylko wybrane przez siebie rzeczy, nie chce próbować nowości? Na te i wiele innych pytań wyczerpująco odpowiada ta książka. 

Została napisana przez Agatę Dutkiewicz, czyli m.in..doktor nauk medycznych, dietetyczkę, psycholożkę i psychodietetyczkę. Autorka ma zatem ogromne doświadczenie i szeroka perspektywę by nakreślić problem jedzenia wśród dzieci i nastolatków. Pokazuje między innymi jakie zachowania dotyczące jedzenia i próbowania są w granicach normy, a jakim należy się przyjrzeć i dokładniej przeanalizować. Na początku przeczytamy ogólnie o relacji z jedzeniem i jego znaczeniem w życiu człowieka, a szczególnie dziecka. Później przechodzimy do trzech dużych rozdziałów, w których mowa o tym kiedy dziecko je za mało, za dużo lub nietypowo. Na koniec autorka przedstawia rolę rodziców i specjalistów w leczeniu trudności z jedzeniem. 

Jeśli macie jakiekolwiek problemy czy pytania w związku z tym jak je Wasze dziecko to jest duże prawdopodobieństwo, że tu znajdziecie odpowiedź i/lub wskazówki gdzie się udać, co zrobić lub czy rzeczony problem faktycznie jest problem czy np. naturalnym etapem rozwojowym dziecka. Muszę też przyznać, że wiele zagadnień było mi do tej pory obcych, jak np. diabulimia,alkoreksja czy bigoreksja.  

“Trudności z jedzeniem u dzieci i nastolatków” podzielone są na mnóstwo podrozdziałów, ważne kwestie wypisane są pogrubioną czcionką, wzbogacone ilustracjami, dzięki czemu łatwo wraca się do interesujących tematów. Na końcu znajdziemy też siatki centylowe, informacje o witaminach zawartych w poszczególnych produktach, zalecane rodzaje posiłków na dany wiek, przykłądy zabaw wspierających rozwój oralno- motoryczny czy uśrednioną wielkość jednej porcji poszczególnych grup produktów dla dzieci w różnym wieku. 

To kompendium wiedzy na temat jedzenia, trudności, chorób, radzenia sobie z poszczególnymi etapami i trudnościami. Autorka podkreśla też ważną kwestię: jedzenie jest ściśle związane ze strefą emocjonalną, psychologiczną czy społeczną i odgrywa szalenie istotną rolę w naszym życiu. Dlatego ważne jest jak jemy, co, w jakiej atmosferze, jak kojarzą nam się posiłki. Bardzo ważny temat i uważam, że został tutaj wyczerpująco opisany :) 


Współpraca z wydawnictwem Natuli.

Komentarze

Popularne posty